28 juni

Möt chefsarkitekten på Accent Arkitekter

Ing-Marie Gustafsson startade Accent Arkitekter tillsammans med Marcus Axelsson för nio år sedan, men arkitekt har hon varit i hela tjugofem år. Under karriären har hon blivit belönad med såväl Sveriges Arkitekters Arkitekturpris i Jönköping och Kronobergs län som både Gislaveds och Värnamos kommuns arkitekturpris.

Hur länge har du arbetat som arkitekt?
Jag tog examen från arkitektutbildning på Lunds tekniska Högskola för tjugofem år sedan. Efter det arbetade jag ett antal år som ansvarig arkitekt på flera av de större arkitektkontoren. För nio år sedan beslutade jag och min kompanjon Marcus Axelsson för att starta Accent Arkitekter – det lilla arkitektkontoret med lärdomarna från det stora. Där vi arbetar efter ledorden kunskap, noggrannhet, glädje och samarbete.

 

 

Hur har det präglat arbetssättet på Accent Arkitekter?
Erfarenheten från de större kontoren har gjort att både jag och Marcus är övertygade om att personalen är den allra viktigaste resursen på ett arkitektkontor. Det har gjort att vi är väldigt måna om att det ska vara ett bra team här på kontoret, och att vi värdesätter kollegorna högst av allt.

Hur är du som chef?
Jag lägger ned ett enormt engagemang på internutbildning av mina medarbetare här på Accent Arkitekter och jag har en stor vilja till att vara en god arbetsgivare. Det föregående och nuvarande året har jag till exempel döpt till ”Medarbetarnas år”. Ett projekt som, bland annat, resulterat i en studieresa till Tokyo med hela kontoret.

Vilket är ditt favoritprojekt?
Jag brinner egentligen för alla typer av projekt, men min specialitet är bostäder och villor i olika storlekar samt byggnader på landsbygden. Min familj och jag driver nämligen själva en gård strax utanför Värnamo. Så, byggnation på landsbyggnaden ligger mig därför varmt om hjärtat. Att dessutom ha fått rita så mycket i min hemstad Värnamo är både kul och något som jag verkligen är stolt över. Det senaste projektet jag ritade i Värnamo är Kvarteret Väktaren (studentbostäderna vid Gummifabriken).

 

 

Vilken är den största milstolpen i karriären?
Under min karriär har jag vunnit ett flertal priser, men det priset som jag värderar högst är Sveriges Arkitekters Pris. Den känslan är något som jag vill att fler ska få uppleva. Jag försöker därför sporra alla här på kontoret till att vi ska vinna det priset igen.