Uppdragsgivare

Gnosjö Kommun

Projektomfattning

Byggledning / Bygglov / Färgsättning / Projektering / Projektledning / Skiss och utredning /

Förskolan med rätt förutsättningar

Vi fick i uppdrag av Gnosjö kommun att rita en ny förskola. Bäckalyckans förskola skulle bestå av fyra avdelningar, ett mottagningskök och personalutrymmen.

Hur skapar man de bästa förutsättningarna för en pedagogisk verksamhet med en begränsad tomtstorlek och budget? Vi frågade förskolelärarna som skulle komma att jobba på skolan vad de ansåg vara viktigast – och omsatte den kunskapen i praktiken. En gemensam nämnare bland svaren var en förskola som skulle ta vara på – och uppmuntra till – lärande såväl inomhus som utomhus.

Själva byggnaden formade vi som en länga. I varje ände av längan placerade vi ett inglasat auditorium med utsikt åt alla håll, och i dem pendlade vi ner jordglobsformade armaturer. Vi ritade dessutom flera uterum under taket på fasaden, för att ytterligare tänja på gränsen mellan inomhus och utomhus. Vi färgsatte med en ljus baskulör som grundfärg, och kompletterade den med tre kontrastfärger: orange, grön och blå. Till skolgården ritade vi både traditionella lekplaster och naturlekplatser.

Nu är Gnosjö kommun en förskola rikare, och både elever och lärare kan trivas på en arbetsplats som uppmuntrar till lek och lärande i alla väder.

Vi utgick ifrån barnens perspektiv, formgav skolan efter deras behov.