Uppdragsgivare

Finnvedsbostäder

Projektomfattning

Besiktning / Bygglov / Projektering / Skiss och utredning /

En första bild av Sverige

Finnvedsbostäder behövde bygga ett nytt boende för ensamkommande flyktingpojkar. Boendet skulle vara utrustat med tio sovrum och gemensamma ytor såsom kök, vardagsrum och ytor för utelek samt övernattningsmöjligheter för personal, samtalsrum och personalrum. Vi fick uppdraget att rita och projektera boendet.

I en tid när stora förändringar sker är det vanligt att projekt blir hastade och temporära. Vi ville inte att Bryggan skulle bli ett sådant projekt. Tvärtom: Bryggan skulle bli ett hem. Genom att plocka upp en del detaljer från byggnaderna i omgivningen, samtidigt som vi förde in en del nytt, lyckades vi med just det.

Genom att placera den avlånga byggnaden tvärs över tomten kunde vi skapa innergårdar på båda sidorna av boendet. Innegårdarna försåg vi sedan med utomhusbänkar, en grillplats och ett däck av träpanel. För att skapa en så hemlik känsla som möjligt försåg vi boendet med stora fönster och skapade en dynamik i fasaden med fibercement i olika storlekar och former. Invändigt använde vi oss av mycket björkträ och valde en färgskala i grått – med en accentfärg i orange. Accentfärgen använde vi till att markera gemensamma ytor, såsom kaklet i köket. Köket försåg vi också med en lång bardisk, så att man alltid kan vara delaktig i matlagningen. Sovrummen placerade vi en bit ifrån vardagsrummet, köket, matplatsen och soffhörnan, så att man alltid har en plats för sig själv.

Nu är Värnamo kommun ett boende rikare. Ett boende med de rätta förutsättningarna för att lära sig att sköta ett hushåll, och, så småningom, ta sig ut i samhället på egen hand.

Vi ville skapa ett boende som ger ett rättvist första möte med Sverige.