Uppdragsgivare

Gislaved Kommun

Projektomfattning

Bygglov / Färgsättning / Projektering / Skiss och utredning /

En familjär känsla

Gislaved kommun gav oss i uppdrag att rita ett nytt LSS-gruppboende strax utanför centrum. Boendet skulle rymma sex lägenheter plus ytor för vårdpersonal.

Ingen som skulle komma att bo i det nya gruppboendet har valt det själva. Vi var därför väldigt måna om att inte skapa en institution, utan vi ville rita ett hem.

Vi spridde ut de sex olika lägenheterna, och på så sätt fick alla sin en egna lilla del av huset. Till köket och vardagsrummet tänkte vi tvärtom: vi gjorde ett stort kök med en stor köksö i mitten – och i vardagsrummet placerade vi en kamin för att skapa ytor som uppmuntrar till gemenskap.

Slutresultatet blev ett lägenhetskomplex som binds samman av ett stort kök och ett hemtrevligt vardagsrum. Ett hem där boende, personal och anhöriga kan umgås – samtidigt som man kan vara för sig själv.