Uppdragsgivare

Gislavedshus

Projektomfattning

Bygglov / Färgsättning / Projektering / Skiss och utredning /

Startskottet för ett nytt centrum

Fastighetsbolaget Gislavedshus bestämde sig för att avgöra vilket arkitektkontor som skulle rita det nya porthuset med plats för en bank, vård- och butikslokaler och lägenheter i centrala Gislaved genom en tävling. Det vinnande bidraget stod vi för.

Det nya porthuset skulle byggas mellan två befintliga byggnader (ett så kallat infyll). I och med den tydliga beskrivningen på vilka typer av verksamheter som skulle fylla huset, plus det väldigt begränsade utrymmet, var vi tvungna till att vara väldigt sparsamma med ytan i utformningen.

Fasaden försåg vi med vitt skärmtegel, skivor med inslag av orange, glaspartier och klinker. På grund av platsbristen valde vi att knyta ihop de fem våningarna med hjälp av ett enda tornliknande trapphus. Lägenheterna når du sedan via loftgångar. Lägenheterna i sig har sedan en öppen planlösning med köket som hjärta och är dessutom försedda med varsin inglasad balkong.

Nu står porthuset står färdigt och både hyresgäster och verksamheterna är inflyttade. För centrum i Gislaved blev det något av en nytändning: Ett stort lyft rent estetiskt och ett stort steg för skapa ytterligare liv och rörelse i staden.

Ett nytt hus som markerar centrum i Gislaved.