Uppdragsgivare

Gislavedshus

Projektomfattning

Bygglov / Färgsättning / Projektering / Skiss och utredning /

Startskottet till ett nytt centrum

Gislavedshus drog igång en tävling, och bjöd in arkitekter att delta. Ett nytt porthus med plats för en bank, vård- och butikslokaler och lägenheter skulle byggas i centrala Gislaved. Vi skickade in det vinnande förslaget.

Det nya porthuset skulle byggas mellan två befintliga byggnader, ett så kallat infyll. I och med att det fanns en klar beskrivning på vilka typer av verksamheter som skulle få plats i huset, och att det var väldigt begränsat med utrymme, var vi tvungna till att vara sparsamma med ytan i utformningen.

Till fasaden använde vi oss av vitt skärmtegel, skivor med inslag av orange, glaspartier och klinker. På grund av platsbristen valde vi att knyta ihop husets fem våningar med ett enda tornliknande trapphus. Lägenheterna når du via loftgångar. Och lägenheterna i sig har en öppen planlösning med köket som hjärta. Alla lägenheter har dessutom varsin inglasad balkong.

Huset håller på att byggas i denna stund. Planen är att Gislaved ska kunna slå upp portarna till huset och välkomna bankirer, sjuksköterskor och nya hyresgäster redan 2017.

Ett nytt hus som markerar centrum i Gislaved.