Uppdragsgivare

Privatperson

Projektomfattning

Beskrivningar / Bygglov / Färgsättning / Projektering / Skiss och utredning /

Klassiskt amerikanskt med ett marininspirerat uttryck

Familjen Axelsson önskade sig ett stort och luftigt hus att bo i, och hade köpt två tomter jämte varandra som båda var tänkta att bygga hus på. Vi fick i uppdrag att rita huset, som skulle gå i New England-stil.

I och med själva storleken på huset (650 m2) behövde vi på ett tydligt sätt arbeta med över- och underordnade former. Huset är därför uppbyggt med en huvudbyggnad, som löper tvärs över tomten, och två flyglar som bryter av mot den. 

Fasaden gjorde vi i vit, liggande träpanel, för att sedan förse den med stora vita fönster. Trädgården försåg vi med en uteplats där du kan sitta under tak, och invändigt är huset uppdelat i en sällskapsdel och en privatdel. I sällskapsdelen ligger allrummet, och med tanke på dess storlek var vi tvungna att ta hänsyn till akustiken i rummet. Vi ritade därför in ett ribbtak, som släpper igenom och dämpar ljudet, för att på så sätt skapa en behaglig ljudmiljö. I allrummet placerade vi också en kamin, murad med gråmelerad natursten, ett kök försett med grått klinkergolv som står i kontrast mot valnötsgolvet i övriga delar av huset.  I anslutning till köket placerade vi en rymlig tvättstuga, och över garaget placerade vi en gäststuga. I sällskapsdelen av huset ligger också en inomhuspool med tillhörande bastu, och på ovanvåningen ritade vi in ett bibliotek och ett vinrum. I den privata delen av huset placerade vi husets tre sovrum, och alla sovrummen är utrustade med varsin klädkammare.

Genom att förhålla oss till miljön runt huset och samtidigt hålla fast i vissa detaljer som är centrala för att få till New England-stilen, skapade vi ett hus som håller den röda designtråden såväl invändigt som utvändigt.

En historisk stil som ska passas in i det moderna samhället.