Uppdragsgivare

SveBo Fastigheter

Projektomfattning

Bygglov / Färgsättning / Projektering / Projektledning / Skiss och utredning /

Ett nytt kvarter som tar vara på det gamla

Den gamla pingstkyrkan vid kyrktorget i Värnamo skulle rivas. Vi fick i uppdrag av SveBo Fastigheter att rita ett nytt kvarter med bostäder, på samma plats där kyrkan hade stått. Totalt blev det 63 lägenheter fördelade på fem huskroppar.

Kvarteret Duvan blir den fjärde väggen mot kyrktorget i Värnamo, tillsammans med tingshuset, kommunhuset och stadskyrkan. Vi ville därför bevara den befintliga stadsbilden, samtidigt som vi ville föra in ett modernt inslag med kvarteret Duvan.

Vi försåg alla huskroppar med sin egen trappuppgång. I utformandet av fasaden fokuserade vi på enkla och raka linjer, och för att ge kvarteret ett modernt uttryck, utan att bryta av mot den klassiska omgivningen, klädde vi fasaderna med skärmtegel i tre kulörer: vitt, umbragrått och tegelrött. Lägenheterna i huset har en öppen planlösning, rymliga kök och har en separat sovrumsdel som du når via en klädkammare. Nästan alla lägenheterna sträcker sig dessutom från sida till sida av byggnaden, vilket innebär att de har ljusinsläpp i minst två riktningar. Alla lägenheterna är också försedda med varsin inglasad balkong.

Hela kvarteret – komplett med parkeringsgarage, trädgårdar och uteplatser – står nu färdigt, och alla hyresgäster är inflyttade.

Den slutande väggen till Värnamos finrum.